Zorg voor de juiste contractvorm en voorkom schijnzelfstandigheid
15 november 2024 - Nieuws
Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzp’er), maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zelfstandige niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. De opdrachtgever is dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die horen bij loondienst. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn volgens de Wet DBA samen verantwoordelijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Positie zzp'er wordt duidelijker
De regels zijn soms onduidelijk voor de opdrachtgever of opdrachtnemer. Daarom wordt er gewerkt aan nieuwe regels voor werken met zelfstandigen. U weet straks beter of u als zelfstandige een klus mag doen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe regels ingaan.
Kiezen van de juiste contractvorm
Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn samen verantwoordelijk voor de juiste contractvorm. Voor zzp of loondienst gelden namelijk andere rechten en plichten. Om te weten wat het juiste contract is, moeten opdrachtgever en opdrachtnemer kijken naar:
- hoe in de praktijk gewerkt wordt;
- welke kenmerken horen bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst.
Kenmerken die horen bij een opdracht als zzp’er
- De werkende bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd en wat de werktijden zijn, niet de opdrachtgever.
- Het gaat om een opdracht van kortere duur of een beperkt aantal uren per week.
- De werkende voert geen werkzaamheden uit die ook door werknemers worden gedaan binnen de organisatie.
- De werkende heeft specifieke kennis en ervaring die niet aanwezig is binnen de organisatie.
- De werkende heeft de vrijheid om zich te laten vervangen en kan dat in de praktijk ook doen.
- De werkende wordt op factuurbasis per uur of per opdracht betaald. Wanneer per uur wordt betaald, worden alleen de daadwerkelijk gewerkte uren betaald. Bij ziekte ontvangt de werkende niets.
- De vergoeding voor het werk ligt duidelijk hoger dan wat binnen de sector normaal gesproken aan werknemers wordt betaald.
- De werkende draagt ondernemersrisico en doet eigen investeringen voor het werk. Bijvoorbeeld omdat hij/zij zelf de materialen of apparaten voor het werk moet kopen.
- De werkende gedraagt zich naar buiten toe als ondernemer. Bijvoorbeeld doordat hij/zij actief een website beheert en ook andere klussen uitvoert.
- Er is een resultaatverplichting met de werkende afgesproken.
Let op! Het zijn kenmerken. Voor werk dat als zzp’er gedaan kan worden hoeft niet altijd aan alle kenmerken voldaan te zijn.
Voor meer informatie klik hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-schijnconstructies/maatregelen-tegen-schijnconstructies
Bron: www.rijksoverheid.nl