Mijn Keurmerk

Wil jij starten als zzp’er in de zorg?

08 juni 2020 - Kennisbank

Wil jij starten als zzp’er in de zorg? Dan is het belangrijk dat je je vooraf goed inleest over de verplichtingen die je aangaat. Als zzp’er in de zorg ben je namelijk veel meer dan een zorgverlener met een Kamer van Koophandel nummer. Je krijgt er behoorlijk wat verantwoordelijkheden bij, omdat je namelijk náást zorgverlener, ook als ‘ondernemer voor de Inkomstenbelasting’, ‘solistisch werkend zorgaanbieder’ en ‘buiten dienstverband’ gaat werken. Je krijgt dus als het ware vier rollen inéén. Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg zien wij het als onze verantwoordelijkheid om zorgprofessionals goed te informeren over het hoe en waarom bij het zijn van een zzp’er. Om die reden dit artikel over de rollen die jij hebt als zelfstandige in de zorg.

 

De rol van zorgprofessional

In een dienstverband is over het algemeen de organisatie verantwoordelijk voor het checken van de bevoegd- en bekwaamheidseisen rondom medewerkers. Of jouw competenties, diploma’s, certificaten en vaardigheden ‘matchen’ met de populatie aan cliënten of patiënten, is aan de organisatie om in de gaten te houden. Dit komt voort uit het feit dat de organisatie uiteindelijk kiest welk profiel aan cliënten / patiënten zij in zorg nemen. Als zzp’er in de zorg ben jij zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van jouw eigen bevoegd en bekwaamheid én ben je zelf verantwoordelijk voor de match die je maakt met de cliënt of patiënt die jij in zorg neemt. Het is dus aan jou om eigen scholing te plannen, certificaten up-to-date te houden, je aan te sluiten bij jouw beroepsgroep en de ontwikkelingen in jouw vak te volgen. Zodat je weloverwogen een keuze kunt maken over wie je wel en niet in zorg neemt en dat je goed kunt beoordelen welke opdracht wel bij je past en welke niet.

 

De rol van ondernemer voor de Inkomstenbelasting

Op het moment dat jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel en als zzp’er in de zorg door het leven wil gaan, kies je er zelf voor om op een heel andere manier jouw belastingaangifte te (laten) doen. Je bent Ondernemer voor de Inkomstenbelasting als je voldoende ‘ondernemend’ door het leven gaat en je aan specifieke spelregels houdt. Die spelregels worden gecontroleerd door de Belastingdienst. Zo hoor je gemiddeld 23,5 uur per week te besteden aan jouw onderneming, zodat je op 1225 uur per jaar uitkomt. Je mag niet meer dan 70% van je omzet bij één opdrachtgever behalen en moet over voldoende klanten beschikken gedurende het jaar. Risico lopen, investeren, een goede administratie voeren, jezelf presenteren online via een eigen website; het hoort er allemaal bij. En meer. Ondernemer voor de Inkomstenbelasting zijn is iets dat je moet willen, want er zit behoorlijk wat werk aan vast en brengt onzekerheden met zich mee. Om die reden is het zzp-schap dan ook vooral een heel andere manier van werken dan werken in een dienstverband.

 

De rol van solistisch werkend zorgaanbieder

Schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, dan wordt via jouw ‘SBI’ code vastgesteld of jij dient te voldoen aan de Wkkgz. We hebben deze online tool gemaakt om jou te laten bepalen of je wel of niet moet voldoen. De kans dat je moet voldoen is vrij groot, aangezien zo’n 137.000 zzp’ers in de zorg aan deze eisen moeten voldoen. Die ‘Wkkgz’, ook wel Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg, heeft een reeks aan eisen gesteld aan alle ‘zorgaanbieders’, van ziekenhuis tot aan zzp’er in de zorg. De zzp’er in de zorg wordt ‘solistisch werkend zorgaanbieder’ genoemd. Het komt erop neer dat de wetgever verwacht dat jij een aantal zaken in jouw eigen praktijk op orde brengt, zodat je veilig en goed kunt werken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd is de controlerende instantie die hier toezicht op houdt. Het is aan jou om deze eisen op orde te brengen.

 

De rol van ‘buiten dienstverband’ willen werken

Heb je de termen VAR-verklaring, wet DBA en webmodule weleens horen vallen? De arbeidswetgeving van vandaag dateert uit 1907 en dat heeft nogal wat consequenties. Omdat er in 1907 nog geen zzp’er bestond en we nu het miljoen dik gepasseerd zijn, zitten we in een voortdurende zoektocht naar wanneer een zzp’er nu echt zelfstandig werkt. Of eigenlijk ‘buiten dienstverband’ werkt. Het is een discussie die inmiddels decennia lang loopt en nooit echt duidelijkheid heeft gegeven. Dat komt omdat de zzp’er wordt beoordeeld vanuit het perspectief van dienstverband. Iedereen die werkt is werkzaam binnen een dienstverband, tenzij de opdrachtgever en jij kunnen aantonen dat het niet zo is. Die worsteling vraagt van jou dat je jezelf inleest in wanneer je risico’s loopt en waar die risico’s vandaan komen. De overeenkomst tussen jou en de opdrachtgever is op dit moment een heel belangrijk onderdeel om vast te stellen of jij binnen of buiten dienstverband actief bent.

 

Bron: Solopartners

 

Terug naar het overzicht